CE SUNT VITAMINELE ?

Vitaminele hidrosolubile

                 Vitaminele solubile in apa – vitamina C si complexul de vitamine B – sunt usor asimilate de organism. Spre deosebire de vitaminele liposolubile, acestea nu sunt absorbite cu ajutorul bilei (lichid care contribuie la digestia grasimilor).Vitaminele hidrosolubile nu sunt depozitate in organism, excesul fiind excretat de rinichi prin urina. Din aceasta cauza, alimentatia noastra trebuie sa ne furnizeze in mod constant aceste vitamine, care ne ajuta sa ne pastram starea de sanatate.
            Vitaminele hidrosolubile sunt distruse cu usurinta si pot disparea in timpul depozitarii sau prepararii termice a alimentelor. Pentru a reduce pierderea vitaminelor, pastrati la rece produsele proaspete, nu expuneti laptele sau cerealele la lumina prea puternica si folositi apa in care fierb legumele pentru prepararea supelor.

                                 Vitamina C - Acid ascorbic

Introducere  :
            Vitamina C (sau acidul ascorbic) este cu siguranta cea mai cunoscuta vitamina, dar si cea mai consumata sub forma de suplimente, datorita numeroaselor sale functii. Printre acestea se numara protectia impotriva infectiilor precum gripa si guturaiul; mentinerea unei osaturi puternice si a unor dinti sanatosi. Intrucat stimuleaza producerea de colagen, vitamina C contribuie si la elasticitatea tesuturilor. In plus, vitamina C favorizeaza circulatia sangvina, prevenind astfel unele boli cardiovasculare. De asemenea, vitamina C protejeaza organismul impotriva radicalilor liberi -reziduuri produse in urma oxidarii unor substante.
     Vitamina C este in mod frecvent asociata cu fructele si legumele proaspete si se remarca prin capacitatea sa de a intari sistemul imunitar, crescand rezistenta organismului la infectii. Vitamina C contribuie la mineralizarea oaselor si la vindecarea ranilor, iar, prin functia sa de antioxidant, protejeaza organismul impotriva cancerului si a altor boli.
          Functiile vitaminei C:
 - Factor de crestere
 - Rezistenta tesuturilor
 - Sanatatea articulatiilor
 - Formarea cartilajelor
 - Formarea ligamentelor
 - Antioxidant
 - Forta musculara
 - Sanatatea vaselor sangvine
 - Cicatrizare
 - Sistemul imunitar
 - Sanatatea parului

                                      Vitamina B1 - Tiamina

Generalitati 


Vitamina B1, numita si tiamina, face parte din complexul vitaminic B, care joaca un rol esential in metabolism. Vitaminele din grupul B au fost grupate impreuna datorita proprietatilor asemanatoare si a prezentei in aceleasi surse alimentare. Datorita stransei legaturi dintre ele, deficienta unei vitamine duce la utilizarea inadecvata a celorlalte.       
  Tiamina este depozitata in corp in cantitati foarte mici, iar rezervele pot fi golite complet in 14 zile. Vitamina B1, masurata de obicei in miligrame, trebuie sa fie luata impreuna cu acidul folic si cu magneziul pentru a fi utilizata in mod eficient. Principala functie a vitaminei B1 este participarea la metabolismul zaharurilor in energie sau in grasime. Vitamina B1 contribuie si la functionarea sistemului nervos central, la rezistenta musculara si la forta fizica in general.
   Utilizare terapeutica:
 - Boli cardiovasculare
 - Surditate
 - Apatie
 - Diaree

 Vitamina B2 - Riboflavina
 
  Prezentare   
        Vitamina B2, numita si riboflavina, face parte din complexul vitaminic B, care joaca un rol esential in metabolism. Vitaminele din grupul B au fost grupate impreuna datorita proprietatilor asemanatoare si a prezentei in aceleasi surse alimentare. Datorita stransei legaturi dintre ele, deficienta unei vitamine duce la utilizarea inadecvata a celorlalte. Vitamina B2 este necesara in metabolismul proteinelor, lipidelor si glucidelor, dar si in reactiile in urma carora este eliberata energia. Riboflavina contribuie la protejarea antioxidantilor -substante care neutralizeaza radicalii liberi. Sanatatea pielii, parului si unghiilor depinde de prezenta acestei vitamine in organism.
  Functiile vitaminei B2:
 - Antioxidant
 - Producerea de energie
 - Factor de crestere
 - Sanatatea pielii
 - Sistemul digestiv
 - Formarea globulelor rosii
 - Vedere
 Utilizare terapeutica:
 - Boli cardiovasculare
 - Cancer
 - Sterilitate
 - Tulburari ale vederii
 - Dermatoze (boli de piele)

  Vitamina PP (B3) - Niacina

   Prezentare 
        Niacina (numita mai tarziu vitamina B3) a fost descoperita initial in contextul cautarii unui tratament pentru vindecarea pelagrei. In 1937, carenta acestei vitamine (care se gaseste in alimentele bogate in proteine) a fost recunoscuta oficial drept cauza a pelagrei. Mai tarziu, s-a descoperit si rolul unui precursor al niacinei – triptofanul – in aparitia acestei boli.
 Vitamina B3, face parte din complexul vitaminic B, care joaca un rol esential in metabolism. Vitaminele din grupul B au fost grupate impreuna datorita proprietatilor asemanatoare si a prezentei in aceleasi surse alimentare. Datorita stransei legaturi dintre ele, deficienta unei vitamine duce la utilizarea inadecvata a celorlalte.
 Niacina este necesara in organism pentru producerea enzimelor care contribuie la eliberarea energiei sub forma de glucoza. Vitamina joaca un rol in mentinerea sanatatii pielii si a sistemului digestiv, in dezvoltarea normala a nervilor si in blocarea producerii de colesterol, prevenind astfel aparitia bolilor de inima.
 Functiile vitaminei B3 (PP):
 - Producerea de energie
 - Sanatatea celulelor
 - Rezistenta la radiatii
 - Antioxidant
 - Sanatatea vaselor de sange
 - Scaderea nivelului de colesterol
 - Metabolismul glucidelor
 - Functii cerebrale
 - Metabolismul acizilor grasi
 - Antitoxic
Utilizare terapeutica - Indicatii:
 - Dificultati respiratorii
 - Boli cardiovasculare
 - Migrene
 - Artrita
 - Alcoolism
 - Diabet
 - Ateroscleroza
 - Hipercolesteromie
 - Acufene

  Vitamina B6 - Piridoxina

 Prezentare 
     Vitamina B6 este o vitamina hidrosolubila care indeplineste numeroase functii in organism si este vitala pentru mentinerea sanatatii. Termenul de vitamina B6 grupeaza trei substante inrudite: piridoxina (cea mai cunoscuta), piridoxal si piridoxamina.
Vitamina B6 este necesara pentru fabricarea a peste 100 enzime care intervin in metabolismul proteinelor. De asemenea, sistemul nervos si cel imunitar au nevoie de aceasta vitamina pentru a functiona eficient. Vitamina B6 contribuie la fabricarea hemoglobinei, pigmentul care da culoarea rosie sangelui si transporta oxigenul in corp. Piridoxina este necesara in eliberarea glucozei, avand un rol important in producerea energiei.
       Piridoxina a fost inclusa in grupul vitaminelor B in 1938, iar in anul urmator a fost produsa in mod sintetic pentru prima data. Desi in mare parte (80 -90%) vitamina B6 este stocata in muschi, ea se gaseste si in ficat, creier, rinichi si splina.
Vitamina B6 face parte din complexul vitaminic B, care joaca un rol esential in metabolism. Vitaminele din grupul B au fost grupate impreuna datorita proprietatilor asemanatoare si a prezentei in aceleasi surse alimentare. Datorita stransei legaturi dintre ele, deficienta unei vitamine duce la utilizarea inadecvata a celorlalte.
 Functiile vitaminei B6:
 - Sistemul nervos
 - Formarea globulelor rosii
 - Formarea anticorpilor
 - Sistemul imunitar
 - Producerea hormonilor
 - Sistemul digestiv
 - Formarea tesuturilor
 - Metabolismul amino-acizilor
 - Asimilarea calciului
 Utilizarea terapeutica - Indicatii:
 - Anemie
 - Sindrom premenstrual
 - Artrita
 - Diabet
 - Epilepsie
 - Astm
 - Ateroscleroza

   Vitamina B9 - Acidul folic
Prezentare 
      Vitamina B9 sau acidul folic joaca un rol decisiv in dezvoltarea sistemului nervos al fatului, maturarea globulelor rosii, precum si in metabolismul proteinelor si glucidelor.
Acidul folic este deosebit de important in dezvoltarea corecta a maduvei spinarii a fetusului in cele trei luni care urmeaza conceperii, iar o deficienta de acid folic in aceasta perioada poate duce la spina bifida (defect de tub neural). In plus, vitamina B9 este necesara pentru formarea globulelor rosii si reduce riscurile de infarct miocardic.
    Vitamina B9 contribuie la producerea materialului genetic (ADN, ARN) si a amino-acizilor necesari cresterii celulare. Ea participa la formarea globulelor rosii, la functionarea corecta a sistemului nervos si imunitar, precum si la cicatrizarea ranilor. Vitamina B9 este necesara in producerea de noi celule, ceea ce o face deosebit de importanta in perioadele de crestere rapida: copilarie, adolescenta si sarcina (dezvoltarea fetala).
In colaborare cu vitamina B6 si B12, vitamina B9 contribuie la prevenirea formarii homocisteinei (un amino-acid prezent in sange). O concentrare ridicata de homocisteina este asociata cu un risc crescut de boli cardiovasculare.
   Functiile vitaminei B9:
 - Sanatatea celulelor
 - Sanatatea vaselor de sange
 - Metabolismul glucidelor
 - Cicatrizare
 - Sinteza ADN-ului si ARN-ului
 - Sistemul circulator
 - Formarea globulelor albe si rosii
 - Formarea anticorpilor
 - Metabolismul amino-acizilor
 - Sanatatea unghiilor si parului
 Utilizare terapeutica  - Indicatii:
 - Cancer
 - Boli cardiovasculare
 - Stres

   Vitamina B12 - Cianobalamina
Prezentare 

       Vitamina B12 este o vitamina hidrosolubila care indeplineste numeroase functii in organism, contribuind la mentinerea unui sistem nervos sanatos si la formarea globulelor rosii. Numele sau stiintific, cianobalamina sau cobalamina se explica prin prezenta cobaltului, care ii da culoarea rosie caracteristica. Aceasta vitamina este esentiala pentru metabolismul celular si este implicata in procesul de crestere.
Vitamina B12 joaca un rol major in formarea si mentinerea tecii de mielina a nervilor – un invelis care protejeaza fiecare nerv, permitand transmiterea rapida a impulsurilor.
  Functiile vitaminei B12:
 - Sistemul nervos
 - Limiteaza degradarea musculara
 - Forta musculara
 - Metabolismul glucidelor
 - Sinteza ADN-ului
 - Sistemul circulator
 - Fomarea tecii de mielina
 - Fomarea maduvei spinarii
 - Formarea globulelor rosii
 - Factor de crestere
 - Regenerarea celulelor
  Utilizare terapeutica - Indicatii:
 - Boli cardiovasculare
 - SIDA
 - Boala Alzheimer

                                      Vitaminele liposolubile

              Vitaminele liposolubile – A, D, E si K – sunt absorbite in sange pentru a-si indeplini functiile. Excesul de vitamine este stocat la nivelul ficatului, astfel incat aporturile alimentare bogate in aceste vitamine nu sunt necesare zilnic.
            Spre deosebire de vitaminele hidrosolubile, care trebuie furnizate in permanenta organismului, vitaminele liposolubile sunt stocate in ficat si tesuturile grase. Din acest motiv, atunci cand sunt consumate in exces, vitaminele liposolubile pot deveni toxice.Organismul are nevoie doar de cantitati mici din toate tipurile de vitamine.

 Vitamina A - Retinol
Prezentare 

      Vitamina A este prima vitamina liposolubila descoperita in 1913. Ea este absorbita in organism sub forma de retinol. Pigmentii din plante numiti carotenoizi, sunt transformati in retinol si se gasesc in numeroase fructe si legume .  Acesti compusi sunt numiti si “provitamine A”, intrucat sunt precursori ai formei active a vitaminei A. Cea mai activa forma a acestor provitamine este beta carotenul. Acest precursor al vitaminei A a fost intens studiat in ultimii ani, intrucat se crede ca ar avea proprietati anti-cancerigene.
   Vitamina A este necesara in organism pentru producerea rodopsinei, pigmentul care ne ajuta sa vedem in intuneric. Este deci esential ca aceasta vitamina sa nu lipseasca din alimentatie, chiar daca este stocata in cantitati mici in ficat drept rezerva. Vitamina A este apreciata si pentru actiunea ei asupra pielii, unghiilor si dintilor. Este un antioxidant puternic care ataca radicalii liberi, protejand celulele impotriva imbatranirii premature.
   Vitamina A protejeaza mucoasa bucala, digestiva, urogenitala si respiratorie, previne patrunderea toxinelor in organism si ajuta la vindecarea rapida dupa infectii sau inflamatii. De asemenea, vitamina A contribuie la dezvoltarea oaselor si la mentinerea eficacitatii sistemului imunitar. De aceea, suplimentele de vitamina A sunt administrate copiilor pentru o recuperare rapida dupa rujeola, reducand riscurile de complicatii.
Functiile vitaminei A:
 - Antioxidant
 - Asimilarea calciului
 - Vederea nocturna
 - Sanatatea unghiilor
 - Sanatatea pielii
 - Formarea globulelor albe
 - Formarea anticorpilor
 - Sistemul imunitar
 - Sistemul digestiv
 - Sistemul reproductiv
 - Distingerea culorilor

     Vitamina D ? Calciferol
Prezentare 
      Vitamina D (numita si calciferol) este o vitamina liposolubila care intervine in asimilarea calciului si fosforului si joaca un rol important in mineralizarea oaselor. Vitamina D provine din aporturile alimentare, dar este sintetizata si la nivelul pielii sub actiunea razelor ultraviolete ale soarelui. Expunerea la soare este deci necesara pentru a evita carenta de vitamina D. Functiile de baza ale vitaminei D sunt asimilarea calciului, fosforului si consolidarea oaselor. Studiile de laborator arata ca vitamina D impiedica dezvoltarea celulelor cancerigene.
 Functiile vitaminei D:
 - Structura osoasa
 - Asimilarea calciului
 - Asimilarea fosforului

   Vitamina E - Tocoferol
Prezentare 
      Vitamina E este o vitamina liposolubila, depozitata in organism doar pentru o scurta perioada de timp, necesitand un aport alimentar regulat. Fiind un antioxidant puternic, vitamina E neutralizeaza radicalii liberi din organism. Vitamina E joaca un rol important in mentinerea sanatatii celulelor dar si a nervilor, pielii, muschilor, globulelor rosii, inimii si circulatiei. Se pare ca aceasta vitamina incetineste imbatranirea celulelor si protejeaza impotriva bolilor coronariene.
  Functiile vitaminei E:
 - Antioxidant
 - Sanatatea vaselor sangvine
 - Protectia ficatului
 - Metabolismul zaharurilor
 - Cicatrizare
 - Sistemul imunitar
 - Formarea tesuturilor
 - Metabolismul aminoacizilor
 - Metabolismul acizilor grasi
 - Vindecarea arsurilor

       Vitamina K
Prezentare 

          Vitamina K este o vitamina liposolubila, care contribuie la formarea celor 13 proteine necesare pentru coagularea sangelui si la mentinerea densitatii osoase. Exista doua forme naturale ale vitaminei K: filochinona (K1) si menachinonele (K2) – produse de bacteriile din intestinul gros, de unde sunt absorbite in sange.
 Functiile vitaminei K:
 - Coagularea sangelui
 - Metabolismul proteinelor
 - Fixarea calciului
 - Utilizare terapeutica
    Sangerarea abundenta in timpul menstruatiei poate fi redusa cu ajutorul vitaminei K. Administrarea acestei vitamine contribuie si la oprirea pierderii de calciu prin urina la femeile aflate la menopauza.
  Indicatii terapeutice:
 - Prevenirea si tratarea osteoporozei
 - Prevenirea problemelor cardiovasculare